dr Roxana Zuziak
- Szczegóły
-
Poprawiono: 05 stycznia 2021
dr Roxana Zuziak
ORCID - https://orcid.org/0000-0002-7544-6096
Wykształcenie, uzyskane tytuły i stopnie naukowe
- 2018 r. – uzyskanie stopnia doktora nauk o kulturze fizycznej; temat pracy doktorskiej: Wpływ zabiegów w saunie na aktywność endokrynną tkanki tłuszczowej, właściwości reologiczne krwi oraz funkcje śródbłonka naczyniowego u młodych kobiet
- 2016 r. – uzyskanie tytułu magistra z biotechnologii molekularnej na Wydziale Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie; temat pracy magisterskiej: Wpływ nekrozy krwotocznej nowotworu na poziom BCRP (białko oporności lekowej w raku piersi) w tkankach prawidłowych gospodarza - badania na modelu mysim
- 2014 r. – uzyskanie tytułu licencjata z biotechnologii na Wydziale Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie
- 2013 r. – ukończenie studiów podyplomowych na kierunku dietetyka i planowanie żywienia
- 2012 r. – uzyskanie stopnia magistra z wychowania fizycznego na Wydziale Wychowania Fizycznego i Sportu Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie; temat pracy magisterskiej: Ocena sposobu żywienia wegetarian i wegan uprawiających biegi maratońskie
- 2004-2007 r. – nauka w V LO w Bielsku-Białej w klasie o profilu matematyczno-fizyczno-informatycznym
Praca zawodowa i pełnione funkcje
- od 2017 r. wykładowca w Zakładzie Chemii i Biochemii
- od 2019 r. adiunkt dydaktyczny w Zakładzie Chemii i Biochemii
Osiągnięcia w pracy naukowo-badawczej
czynny udział w konferencjach naukowych –
Osiągnięcia w zakresie promocji kadr
- 1 promotorstwo pomocnicze wypromowanej pracy doktorskiej
Praca dydaktyczna w uczelni
- koordynator przedmiotów:
- Receptura kosmetyczna,
- Biotechnologia kosmetyków,
- Przemysłowa produkcja kosmetyków
- prowadzenie wykładów/ćwiczeń z przedmiotów:
- Podstawy chemii,
- Chemia kosmetyczna,
- Receptura kosmetyczna,
- Biotechnologia kosmetyków,
- Przemysłowa produkcja kosmetyków
- promotorstwo 16 prac magisterskich i 26 prac dyplomowych
Członkostwo w towarzystwach naukowych i stowarzyszeniach
Kursy, szkolenia, specjalizacje
- 2012 r. – kurs instruktorski z lekkiej atletyki
- 2013 r. – szkolenie z bezpieczeństwa i jakości żywności
- 2016 r. – kurs z dietetyki i suplementacji w sporcie
- 2020 r. – szkolenie z recepturowania, produkcji i kontroli jakości produktów kosmetycznych
Działalność w innych organizacjach
Uzyskane nagrody i odznaczenia