Drukuj

Zakład Anatomii - problematyka badawcza

dr hab. Urszula Szmatlan-Gabryś - prof. AWF

dr Teresa Gwardjak

dr Jadwiga Pałosz

dr Małgorzata Płonka

Wprowadzenie. Częstość występowania otyłości w alarmującym tempie rośnie zarówno w państwach wysokorozwiniętych, jak i rozwijających się. Światowa Organizacja Zdrowia nazywa to zjawisko „wschodzącą epidemią”. Częstość występowania otyłości u dzieci w europejskich krajach wysokorozwiniętych oszacowano na około 10-15%, w USA odsetek ten sięga 25%. W Polsce analizy statystyczne wskazują, że otyłość u dzieci w różnych rejonach kraju waha się od 2,5-12%. W związku z tym, że w okresie dojrzewania płciowego zachodzą dynamiczne zmiany przyrostu wysokości oraz masy ciała, a także proporcji ciała i jego składu, dzieci w okresie młodzieńczym wymagają szczególnej uwagi. W zapobieganiu, jak też w leczeniu, otyłości mogą być pomocne nowe odkrycia naukowe. Takim odkryciem jest leptyna, hormon wydzielany przez tkankę tłuszczową, który przekazuje do mózgu sygnały o ilości nagromadzonego tłuszczu. Niedobór leptyny może stać się przyczyną otyłości z towarzyszącymi zaburzeniami jedzenia i niedoborami hormonów przysadkowych.

Badania - oznaczenie poziomu hormonów: leptyny, ghreliny i hormonu wzrostu w surowicy krwi oraz pomiar cech antropometrycznych umożliwi prześledzenie prawidłowości zmian w stężeniu tych hormonów zachodzących wraz ze wzrostem stopnia dojrzewania dziecka.

Diagnostyka zakażenia bakterią Helicobacter pylori w zależności od:

Związek pomiędzy leptyną, ghreliną, gastryną a infekcją Helicobacter pylori i BMI.

dr hab. Agnieszka Suder - prof. AWF